BIOS Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Güncellenir? | Pc Webim
Ana Sayfa » Bilgisayar » BIOS Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Güncellenir?
Bilgisayar

BIOS Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Güncellenir?

BIOS (Basic Input Output System) yani giriş ve çıkış işlemlerini kontrol eden kısımdır. BIOS genellikle format atmak isteyenlerin girmek zorunda kaldığı kısımdır. BIOS kalıcı bir yazılımdır değiştirilmez bu yüzden ROM belleğinde saklanır.

BIOS Ne İşe Yarar ?

  • Her açılışta donanımı kontrol eder ve arıza olup olmadığını tespit eder.
  • Bilgisayar açılırken sistemimizle ilgili bilgileri RAM’e kaydeder. Yazılımların sistemimizle ilgili bilgilere ihtiyacı olabilir.
  • Yazılımların donanımlar ile olan iletişimini sağlar.
  • Sisteminizi harddisk harici bir diskle başlatmak için başlangıç sürücüsünü ayarlar.

BIOS Güncellemesi Faydaları ?

Anakart üreten firma anakarttan daha üst düzey bir performans almanız ve mevcut bazı hataları gidermek için güncelleme yayınlayabilir. Uzun süredir çözemediğiniz bir sorun varsa güncelleme sonrasında düzelebilir. Anakart güncellenince haliyle bilgisayarınınız daha performanslı olacaktır. Bios güncellemesi sonucunda bilgisayarınız yeni teknolojilere uyumlu olacaktır.

BIOS Güncellemesi Tehlikeli Mi ?

BIOS güncellemesi anakartta bulunan bir çip içerisindeki yazılımı güncellemeyi esas alır. Haliyle önemli bir işlemdir. Bundan dolayı da güncelleme sırasında elektriğin kesilmemesi gerekiyor. Eğer kesilirse işiniz çok zor BIOS hasar görebilir.

BIOS Sürümü Nasıl Öğrenilir ?

BIOS güncellemek için öncelikle kendi BIOS sürümünüzü bilmeniz gerekiyor, sonuçta buna göre bir üst versiyonun çıkıp çıkmadığını öğreneceksiniz.

Basit bir şekilde BIOS sürümünü öğrenmek için; komut istemini (cmd) açın ve msinfo32 yazın. Açılan pencerede BIOS bilgilerinizi öğrenebilirsiniz.

BIOS Nasıl Güncellenir ?

BIOS güncellenmesinde dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi de, anakartınızın marka ve modeline uygun BIOS sürümünü indirmenizdir. Eğer yanlış BIOS sürümü indirirseniz sisteminiz düzgün çalışmayabilir.

  • Size uygun olan bios sürümünü indirdikten sonra USB belleğinizi biçimlendirin ve dosya sistemi olarak NTFS‘yi seçin.
  • İndirdiğiniz bios güncellemesini .rar’dan çıkartın ve USB belleğe kopyalayın.
  • Ardından bilgisayarınızı yeniden başlatın ve boot menüye girin. Kısayol tuşunu bilmiyorsanız buradan öğrenebilirsiniz: https://www.pcwebim.com/boot-menu-kisayol-tuslari-listesi/
  • Boot menüye geldikten sonra menülerden Advanced kısmına gelin.
  • Buradan Start Easy Flash moduna girin. Açılan kısımdan da USB belleğinizi bulun ve içine koyduğumuz dosyayı çalıştırın.
  • Bütün işlemler bu kadar.

[yasr_visitor_votes size=”medium”]

Yazar hakkında

Emirhan BÜLBÜL

Yıllardır internetle haşır neşir, bir şeyler üretmeyi seven, müzik ve teknolojiyle arası iyi bir zat-ı muhterem.

Yorum Yap