1G, 2G, 3G, 4G ve 5G Hücresel Ağların Gelişimi | Pc Webim
Ana Sayfa » Teknoloji » 1G, 2G, 3G, 4G ve 5G Hücresel Ağların Gelişimi
Teknoloji

1G, 2G, 3G, 4G ve 5G Hücresel Ağların Gelişimi

Hücresel Ağları Tanıyın 1G, 2G, 3G, 4G ve 5G – İnternete bağlandığınızda, internet hızı, cep telefonunda görüntülenen sinyal gücüne 2G, 3G, 4G vb. “G” nin kendisi bir nesilkısaltmasıdır. Her nesil her zaman yeni frekanslar, giderek artan veri hızları ve en yeni iletim teknolojisini getirecektir.

Bilindiği gibi şu anda 5G ağı geliştirilmektedir. Bazı gelişmiş ülkelerde bile 5G ağları zaten kullanılabilir. 5G ağının 2020 yılında itibaren tüm dünyada ticari olarak açılması bekleniyor. Daha hızlı bağlantı sağlamak ve nerede olursanız olun bağlantıda kalmak için 3G ve 4G gibi selefi teknolojilerle çalışarak. 1G’den en son 5G’ye kadar hücresel ağların başlangıcını öğrenmek için küçük bir geri dönüş yapalım.

1G: 1G, ilk nesil kablosuz hücresel teknolojiyi (hücresel telekomünikasyon) ifade eder. Bu, 1980’lerde tanıtılan analog bir telekomünikasyon standardıdır. 1G genellikle büyük güvenlik olmadan sınırlı pil ömrüne ve ses kalitesine sahip analog ve cep telefonu teknolojisidir ve bazen aramaları düşürür. 1G’nin maksimum hızı 2,4 Kbps’dir. Bu analog bir telekomünikasyon standardıdır ve 2G dijital telekomünikasyon ile değiştirilene kadar devam eder.

2G: 1990’larda ortaya çıktı. 2G, kablosuz sesli iletişimin ilk dijital uygulamasıdır. 2G ayrıca metin mesajları (SMS) ve multimedya mesajları (MMS) gönderebilen güvenli hücresel veri hizmetleri sunar. 2G ayrıca CDMA ve GSM kavramını da uygular. CDMA ve GSM konseptiyle, 2G ağın maksimum hızı 50 Kbps veya 1 Mbps’ye ulaşabilir. 1G ve 2G arasındaki temel fark, 1G ağı tarafından kullanılan radyo sinyalinin analog, 2G ağı ise dijital olmasıdır. 

3G: Bu nesil, bugün bildiğimiz ve kullandığımız çoğu kablosuz teknoloji için standardı belirliyor. Geniş bant verilerinin kullanılması, 3G sistemlerinin ayırt edici özelliğidir ve sosyal ağ, müzik ve video akışı ve GPS sistemleriyle ilgili ağır veri uygulamalarını işleyen akıllı telefonlar için bir gerekliliktir. 2001 yılında piyasaya sürülen nesilde bu maksimum internet hızı 0,2 Mbps’ye ulaşabilir. Bazı sağlayıcılar bile bundan daha yüksek olan hızları kullanabilir ve 3.5G veya 3.75G hücresel ağ olarak adlandırılabilir.

4G: 4G ağı, veri bant genişliğini 3G ağının yaklaşık on katına çıkarmaya başladı . 4G, 3G’ye kıyasla çok farklı bir teknolojidir. 4G, güvenlik seviyelerini korurken, IP yoluyla ses ve veri, multimedya ve internet hizmetlerinin maliyetini düşürürken kullanıcılara yüksek hızlı, yüksek kaliteli ve yüksek kapasiteli internet ağları sunmak için sunulmaktadır. 4G ağı tarafından sunulan standart, erişim hızları , oyun hizmetleri , yüksek kaliteli video, TV desteği ve çok daha fazlasıdır. 4G ağının maksimum hızı 100 Mbps veya 1 Gbps’dir. 

5G: 5G ağı, hem akıllı telefonlarda hem de diğer cihazlarda önceki nesle göre daha fazla hız ve çok daha iyi bağlantı sunan yeni nesil. En son ağ teknolojisini ve en son araştırmayı birleştirerek 5G, mevcut bağlantılardan çok daha hızlı bağlantılar sunabilir. Maksimum hız, 4G’den 35 kat daha hızlı olan 35.46 Gbps olarak tahmin edilmektedir.

5 G teknolojisi sadece internetten hızlı veri almaya ya da internete hızlı bağlanma değil; insan hayatının birçok noktasına etki ederek 5G’nin kullanım alanları oldukça yaygınlaşacaktır.

Yazar hakkında

Emirhan BÜLBÜL

Yıllardır internetle haşır neşir, bir şeyler üretmeyi seven, müzik ve teknolojiyle arası iyi bir zat-ı muhterem.

Yorum Yap