Ayna Nasıl Yapılır? | Pc Webim
Ana Sayfa » Tanıtım Yazısı » Ayna Nasıl Yapılır?
Tanıtım Yazısı

Ayna Nasıl Yapılır?

Ayna, gündelik yaşamda insanlar için olmazsa olmazlardandır. Hayatımızın her alanında karşısındayız onun. Gelin hep birlikte hayatımıza yüzyıllar önce girmiş olan aynayı daha yakından tanıyalım.

Ayna Nedir?

Aynanın terim olarak anlamına bakacak olursak ışığın %100’ünü düzgün bir şekilde yansıtan cilalı yüzeylere ayna denir. İlk aynalar metal yüzeylerin cilalanıp parlatılması suretiyle yapılmıştır. Daha sonraları insanlar camları cıva ile kaplayarak ayna elde etmişlerdir.

Ayna Çeşitleri

Aynaların pek çok çeşidi vardır. Örnek vermek gerekirse bunlar: Düz aynalar, parabolik aynalar ve küresel aynalar. Bunlar kullanım alanlarına göre aynalardır. Mesela arabalarda tümsek ayna kullanılır. Bir de günlük kullanım için ayna çeşitleri vardır. Boy aynası, makyaj aynası, ferforje ayna gibi.

Aynanın Tarihçesi

İlk aynayı ilk insanlar metali iyi bir şekilde cilalayarak yapmışlardır. Zamanla iyileşen koşullar sayesinde 14. yüzyılda Venedikliler işlenmemiş camdan aynalar yaptılar. 19. yüzyılda Alman bir kimyager tarafından günümüz aynaları geliştirildi.

Aynanın Uzun Yolculuğu

Şimdi gelelim asıl konumuza: Ayna nasıl yapılır? Aynanın ilk adımı boş bir camdır. Boş olan cam önce su ve Seryumoksit denilen topraktan yapılmış bir tür tozla basınçlı fırçalar yardımıyla detaylı bir şekilde 1-2 dakika kadar yıkanarak temizlenir ve mineralsiz su ile durulanır. Mineralsiz su ile durulanır çünkü normal suyun içindeki mineraller camı çizer ve ayna çizik bir şekilde karşımıza çıkar. Bu işlemden sonra camın arkasında sıvı kalay oluşturur ve bu sayede gümüş cama yapışır.

Bu gümüş sıvı haldedir. Gümüş ve kalay etkileşime girer, katılaşır ve ayna oluşmaya başlar. Daha sonra fazla gümüş atılır. Aynanın gümüşü boyanarak korunur ancak boyalar fazla dayanmayacağı için birde bakır sürülür. Daha sonraki aşama sıcaklığı 71 santigrat derece olan ilk fırın burada 1-2 dakika kadar kuruyan ayna bu sefer sıcaklığı 98 santigrat derece olan fırında 1,5 dakika bekletilir ve nemi alınır son olarak 108 santigrat derecedeki fırında yine 1-2 dakika bekletilir.

Her biri farklı sıcaklıktaki 3 fırında ayrı ayrı kurutulan ayna asitle güzelce yıkanır. Daha sonra aynanın bazı spesifik bölgelerinde bulunan hava kabarcıkları kesilerek çıkartılır. Oluşturulan bu büyük aynalar bilgisayarda herkesin isteği doğrultusunda küçültülüp kesildikten sonra artık evlerde kullanıma hazır hale getirilir. İşte yapımı çok basit gibi görünen ama aslında bir hayli zorlayıcı işlemlerden geçen aynanın yolculuğuna hep birlikte tanık olduk.

Kaynak: https://songiris.net/

Yazar hakkında

Emirhan BÜLBÜL

Yıllardır internetle haşır neşir, bir şeyler üretmeyi seven, müzik ve teknolojiyle arası iyi bir zat-ı muhterem.

Yorum Yap