Sosyal Medyada Etkili İçerik Oluşturmak İçin Altın Kurallar | Pc Webim
Ana Sayfa » İnternet » Sosyal Medyada Etkili İçerik Oluşturmak İçin Altın Kurallar
İnternet

Sosyal Medyada Etkili İçerik Oluşturmak İçin Altın Kurallar

Sosyal medya, geleneksel olarak iletişim ve kitle haberleşme araçlarına göre hem kişisel kullanıcılar hem de kurumlar için eşsiz bir etkileşim sahası sunuyor.

İletişim ve etkileşimin işleyiş vakti ve formatı sosyal platformlar vasıtası ile değişse de transfer vaktinde kullanılmakta olan içeriklerin kalitesi kritik bir öneme sahip.

Sosyal medya platformları üstünde yapacak olduğumuz herhangi bir hatalı hareket, viral olma potansiyeli taşımakta olan kıymetli içeriklerin bile olumsuz etkilere yol açmasına sebebiyet verebilmektedir ki bu durumun yakın geçmişte gerçekleşmekte olan çoğu örneklerini bulmak mümkün.
Peki sosyal medya üstünde ‘gönder’ düğmesine basmadan öncesinde hangi ölçütlere dikkat edilmesi gerekiyor? Şimdi bu ölçütlere kısaca değinelim.
1- Paylaşımını yapacağımız içerik bilgilendirici mi eğitici mi?
2- İçeriğimizi oluşturuyorken kullanmış olduğumuz üslup doğru mu?
3- Mesajımız gereğinden çok mı uzun?
4- Gönderilerimizdeki url doğru mu?
5- Belirli bir kullanıcı kitlesini hedeflemeli miyiz?
6– Doğru anahtar kelimeleri ve hashtag’leri kullandık mı?
7- Gün içinde kaç adet paylaşımda bulunduk?
8- Yazım yanlışı bulunuyor mu?
9- Mesajımız herhangi bir kitleyi ya da kişiyi incitecek kelimeler içeriyor mu?
10- Rastsal bir mesaj mı sunuyoruz yoksa üstünde kafa yorulmuş bir içerik mi?

Bu 10 maddenin her biri içeriğin oluşturulması vaktinde kritik bir rol oynamaktadır ve iletinin gücünü doğrudan etkiliyor. Peki bu maddeler beraberinde tam anlamıyla anlatmak istediğimiz şey nedir? Şimdi bu maddelerin kısaca püf noktalarını anlatalım.

1- Paylaşımını yapacağımız içerik bilgilendirici mi eğitici mi?

bilgi

Sosyal medya üstünde yapılan paylaşımların hepsi ya bilgilendirme veya eğlendirme amacıyla yapılıyor.
Bu nedenle mesajımızı oluşturuyorken hangi tarafta bulunduğumuzu net olarak saptamamız ve içeriği ona göre kurgulamamız gerekiyor. Bunun yanı sıra içeriğiniz yalnızca kendi ilgi alanınıza giren bir konuya aitse, üzgünüz ancak o gönderiden aşırı güzel beklenti içerisine girmemenizi öneriyoruz.

2- İçeriğimizi oluşturuyorken kullanmış olduğumuz üslup doğru mu?

üslup
İçeriği oluşturuyorken kullanılmakta olan üslup, paylaşımın kaderini belirleyen yegane bileşenler aralarında yer almaktadır. Bu noktada dikkatli olmamız gerekmekte olan en önem arz eden husus, vermek istediğimiz mesajla kullanmış olduğumuz üslubun tamamıyla örtüşmesi. Pozitif, yardımsever ya da cesaretlendiren tonlar kullanıyor olmak gönderilerin başarılı olmasını artırabilecek potansiyele sahip.

3- Mesajımız gereğinden çok mu uzun?

Kendimizden pay biçmeliyiz, uzun içerikleri okuyabiliyor muyuz? Hayır. O zaman kendi mesajlarımızı oluşturuyorken de bu ölçüte dikkat etmeli ve ana düşünceyi mümkün olduğunca kısa cümlelerle aktarmaya çalışmamız gerekir.

Yapılmakta olan araştırmalara göre optimum karakter sayısı Twitter’da 76-102 arası, Facebook’ta ise 40, Google+’ta da 62 adet olmalı.

4- Gönderilerimizdeki url doğru mu?

Bu maddede değerlendirmemiz gerekmekte olan iki değişik ölçüt var;

Mesajımızdaki url gitmesini istediğimiz adrese problemsiz olarak gidiyor mu?
Bağlantımızın yönlendirmiş olduğu yol mesajımızla uyumlu içeriğe sahip mi?
Bu ölçütlerin herhangi birinde problem yaşarsak amaç kitlemiz bir daha yer verdiğimiz urllere, yararlı olsalar dahi, tıklamak istemeyebilir.

5- Belirli bir kullanıcı kitlesini hedeflemeli miyiz?

kitle
Mesajlarımızı kimlere göre tasarlamaktayız? Mesajımızın ulaşmasını istediğimiz kitle kimler tarafınca oluşturulmaktadır? İçeriğimizi tasarlamadan öncesinde bu sorulara net yanıtlar vermemiz gerekiyor.
Bu sorulara vereceğimiz yanıtlar mesajımızın oluşturulma vaktinde ktiril bir öneme sahip. Mesajlarımızı ulaşmalarını istediğimiz kitleye göre tasarlamak, içeriklerin başarılı olmasını direkt olarak artıracaktır.

6- Doğru anahtar kelimeleri ve hashtag’leri kullandık mı?

Içeriklerin oluşturulması sırasında yöntem yanı ağır basan ya da aşırı aşırı arama hacmine sahip olmayan kelimeler kullanıyor olmak, iletinin amaç kitleye ulaşmasına engel olabilmektedir. Buna neden vermemek için ilk önce amaç kitlemizin hangi kelimeleri arismiğını ve ne şekilde içeriklere ulaşmak istemiş olduklarıni saptamamiz gerekiyor.

Içerik oluşturuyorken aşırı aşırı kısaltma kullanıyor olmak da yanlış anlaşılmalara ve anahtar kelime kayıplarına neden olabilir.

7- Gün içinde kaç adet paylaşımda bulunduk?

Gün içinde aşırı paylaşımda bulunmuşsak elimizdeki mesajı ertesi güne bırakmak akıllıca olmaktadır. Takipçilerimiz sayfalarında sürekli olarak adımızı görebilmekten çıkabilir ve daha da kötüsü bizi takip etmeyi bırakabilirler.

8- Yazım yanlışı bulunuyor mu?

yazım yanlışı
‘Mseajımzda yzaım yanlşı yaprsak o msjn etkisi düşecektri”. Yapacağınız paylaşımlarda yapacağımız bazı yazım hataları, amaç kitlemizin zihninde özensiz bir sosyal medya kullanıcısı olarak yer etmemize neden olabilmektedir.
Bu sebepten gönder düğmesine basmadan öncesinde mesajımızı bir defa daha okumamız yerinde olmaktadır.

9- Mesajımız herhangi bir kitleyi ya da kişiyi incitecek kelimeler içeriyor mu?

Ülkemizin gündemini oldukça meşgul eden konulardan biri, paylaşımların kişi ya da kurumları aşağılayıcı ithamlarda bulunması. Bu konuya paralel olarak açılmış birçok dava ve yaşanmış tatsız olaylar var. Bu sebepten içeriğimizi oluşturuyorken iletmek istediğimiz iletinin herhangi bir dini, dili ya da ırkı incitmemesine dikkat etmeli, cinsiyetçi söylemlerde bulunmamalıyız.

10- İlgi çekici fotoğraflar kullandık mı?

komik fotoğraf
Oluşturduğumuz içeriklere ekleyeceğimiz birkaç dikkat çekici fotoğraf beraberinde etkileşim katsayısını artırabilmekteyiz. Çok aşırı kelime beraberinde kullanıcılar boğmak yerine konuya makul bir fotoğrafe ya da videoya yer verirsek o gönderimiz aşırı daha iyi sonuçlara imza atabilir.

Yazar hakkında

Emirhan BÜLBÜL

Yıllardır internetle haşır neşir, bir şeyler üretmeyi seven, müzik ve teknolojiyle arası iyi bir zat-ı muhterem.

Yorum Yap

2 Yorumlar

  • Sosyal medyada ilgi grupları epey önemli. Sitemizde içerik sunduğumuz tüm kategorilerle ilgili farklı sosyal medya gruplarına katılmak hedef kitlemize ulaşmada çok faydalı olacaktır.

    Detaylı, güzel bir anlatım olmuş, eline sağlık Emirhan arkadaş.