Root, android işletim sisteminin size uyguladığı kısıtlamaları kaldıran bir işlemdir. Cihazınıza root atarak işletim sisteminin sistem ayarlarına erişim sağlayabiliyorsunuz.
Artıları ve Eksileri Nelerdir ?
Peşin olarak söylemek gerekirse yararları, zararlarına oldukça ağır basmaktadır. Fakat bu her kullanıcı için geçerli bir durum değil. Dolayısıyla işlemi yapmadan önce etraflıca bir düşünmeniz gerekiyor çünkü root işleminin sonucunda cihazınıza geri döndürülemeyecek bir hasar vermeniz de mümkün.
Öncelikle artılarına bir bakalım;
En güncel android sürümünü edinebilirsiniz: Cihazınıza root attığınızda, üretici firmanın eski aygıtınız için bir güncelleme çıkartmasını beklemeden cihazınızı istediğiniz android sürümüne getirebilirsiniz.
Üreticinin işe yaramayan uygulamalarını kaldırabilirsiniz: Cihazınızı aldığınızda kurulu olarak gelen ve çoğu kişinin hiç bir zaman kullanmadığı, işe yaramayan ve kaldırılamayan o sinir bozucu uygulamaları root attıktan sonra kaldırabilirsiniz.
Birçok yeni uygulama: Root sayesinde diğer android kullanıcılarının kullanamadığı uygulamaları kullanabilirsiniz. Bazı uygulamalar root işlemi yapılmadan kullanılmıyor.
Özel işletim sistemi: ROM adı verilen özel işletim sistemleri sayesinde android yerine farklı işletim sistemleri kullanabilirsiniz. Bu işletim sistemleri arasında en popüler olan CyanogenMod’dur.
Eksilerine de göz atalım;
Cihazınızı root attıktan sonra eğer cihazınızın garantisi varsa bu garanti iptal olur ve cihazınız garanti kapsamı dışına çıkar. Eğer eski bir cihazınıza root atıyorsanız muhtemelen garanti süresi zaten dolmuş olacağı için sorun teşkil etmeyecektir.
Telefon hurda olabilir: Eğer root atarken işler umduğunuz gibi gitmezse aygıtınızı kullanılamaz hale getirebilirsiniz.
Bazı uygulamalar çalışmayabilir: Çoğu uygulama kurulum sırasında cihazınızın root’lu olup olmadığını kontrol etmektedir. Bunların başında bankacılık uygulamaları gelmektedir. Bu sorunun da bir çözümü var tabiki. RootCloak isimli uygulama sayesinde cihazınızı root atılmamış şekilde gösterebilirsiniz.