Neden Bu Kadar Programlama Dili Var? | Pc Webim
Ana Sayfa » Yazılım » Neden Bu Kadar Programlama Dili Var?
Yazılım

Neden Bu Kadar Programlama Dili Var?

256 programlama dili mevcuttur The Big List of 256 Programming Languages – DZone Java .

  Bu “matematikte neden bu kadar çok alan var? Neden cebire, geometriye, analize ve akışkanlar mekaniğine ihtiyacımız var?” Her programlama dili belirli bir sorunu çözmeyi amaçlar. Birden fazla dil aynı sorunu çözebilir, ancak her biri farklı şekilde yaklaşır. Bir programlama dilinin yaptığı tek iş, basit 0’lar ve 1’leri işlemek için insan düşüncelerini geliştirmektir.  Başlangıçta tüm programlama dilleri aynı amaca hizmet eder, ancak hepsi farklı nedenlerle gereklidir. Ruby, Python , C #, Go veya JavaScript kullanarak bir web sitesi oluşturabilirsiniz ; Sistem programcılığında C , C++ , Java kullanabilirsiniz ; Yapay zekada Prolog , Lisp tercih edilir ; Python ve R, istatistikleri analiz etmek için mükemmel araçlardır.

İşte programlama dillerindeki bazı önemli farklılıklar;

Okunabilirlik ve Yazılabilirlik

Programcıların koda baktıkları sırada ne yapılmak istendiğini kısa sürede anlayabilmeleri yazılım geliştirme açısından önemlidir.Bir programcının başka bir programcının kodu üzerinde işbirliği yapmasını kolaylaştırır .

Peki ”Çok sayıda basit yapıdan oluşan bir dilin okunabilirliği nasıldır?” Basitlik okunabilirliği artırır fakat çok fazla basitlik aksi etki yapabilir. Örneğin Assembler dili en basit dil olsa da okunabilirliği en uygun dil değildir.

Performans

  Bir dilin performansı, yalnızca derleyicisinin veya sanal makinesinin kalitesi ile kolayca geliştirilebilir. Geliştirilmiş kaynak kodu, optimize edilmiş kütüphaneler kadar önemlidir.

Bazı diller yorumlanır, bazıları derlenir. Derlenmiş bir program bilgisayar tarafından yürütülmeden önce bir önişlemci , derleyici  ve bağlayıcı tarafından işlenmelidir. Örneğin, C , C ++ ve Objective-C makine kodunu derleyen dillerdir.

Yorumlanan dil programları, programın talimatlarını önce makine koduna derlemeden yürüten bir tercüman adı verilen yazılım tarafından çalıştırılır. Lisp, Perl, Python, NodeJS, Ruby ve JavaScript, bir REPL’de çalıştırılabilen yorumlanmış dillerin örnekleridir.

Kullanılabilir kütüphaneler

Genellikle, bir program yazacağınız zaman zaten var olan bir şeyi yeniden icat etmek istemezsiniz.Örnek olarak, matematikte karmaşık bir işlem yapmak için ayrı ayrı tanımlamak yerine kütüphanedeki bir matematik modülünü alıp doğrudan yazılıma ilave edebilirsiniz.

Yani yazılımcıların iş yükünü hafifletir ve aynı kodu tekrar yazmalarına gerek kalmadan onlara hazır bir kalıp sunar. 

Özel kullanım durumları

Genellikle ,belirli türdeki yazılımları yazmakta iyi olan diller vardır. Örnek olarak,NodeJS , web için tek iş parçacıklı ( talimatların tek bir sırayla yürütülmesi ) uygulamalar yazmak üzere tasarlanmıştır .

Bir diğer örnek , matematiksel ve istatistiksel veri analizde uzmanlaşmış R programlama dilidir. Nesne yönelimli olan dil, yazılım geliştirmenin yanı sıra istatistik ve veri analiziyle uğraşanlara çok büyük avantaj sağlar.

Güvenlik

Yazılımda, PHP ve C dili güvenlik açısından açık ara yüksek risk teşkil etmesi ile ünlüdür. Örneğin, PHP’yle yazılan uygulamaların %80 den fazlasında en az bir XSS komut çalıştırma açığı olduğu ve OWASP Top 10 standartlarını yerine getiremediği, %50 den fazlasında ise en az bir SQL injection  açığı olduğu görüldü.

Yazılım geliştirmede bazı diller veri türlerinde işlemlerin gerçekleştirilmesi sırasında kısıtlamalar getirir.Bu dillerin en güçlü yazılanları güvenlik öncelik veren programcıların gönül rahatlığıyla kullanmalarına olanak sağlar .Güçlü yazılan dillere örnek olarak Nim , Rust ,  Ocaml ve Haskell verilebilir .

Java ve .NET en güvenli diller arasında çünkü tasarımları sayesinde arabellek taşması (Buffer Overflow) neredeyse tamamen engelleniyor. 

Etkileyicilik

Bir programlama dili, insanların bilgisayarlara fikir ifade etmeleri için bir araçtır . Faydanın ötesinde programcıların kendilerini rahatlıkla ifade edebildikleri dilleri seçme eğilimindedir.Programcının düşünceleri ve problem çözme yetenekleri bu dilde konuşur. Bazı programcılar Ruby’nin esnekliğini severken, diğerleri Java’nın katılığını tercih ediyor. Bazı programcılar kolay sözdizimi için Python kullanıyorken bazıları hala C ++ ile kalmayı tercih ediyor.

Yazar hakkında

Yağmur Hande

Yorum Yap