Bilgisayar Çökerse Yapılması Gerekenler Nelerdir ? | Pc Webim
Ana Sayfa » Bilgisayar » Bilgisayar Çökerse Yapılması Gerekenler Nelerdir ?
Bilgisayar

Bilgisayar Çökerse Yapılması Gerekenler Nelerdir ?

Bilgisayar çökmesi elinizde olmayan sebeplerle her an olabilir. En kötü ihtimal sabit diskiniz bit anda bozulabilir yapacak birşey yok. Ama önleminizi aldıysanız korkmanıza hiç gerek yok. Bu yazımızda sizlere önereceğimiz bilgisayar onarım kiti sayesinde bilgisayarınızı kısa sürde tekrar çalışır hale getirebilecek ve en azından belgelerinizi kurtarabileceksiniz.

Bu işlem için size en az 2 GB kapasiteli bir USB bellek gerekmektedir. Acil durum işletim sistemi oluşturmak Windows hiç açılmıyorsa dosyalarınıza ulaşabileceğiniz, hatta sorun hakkında internette arama yapabileceğiniz yedek bir işletim sisteminizin olması paha biçilemez bir şans olacak. SystemRescueCD tam da bu işi yapıyor. Sistemde bir web tarayıcı ve Windows’ta ki dosyalara erişmenizi sağlayacak birtakım araçlar bulunuyor. Tüm bu sistem tek bir USB belleğe kurulup oradan çalıştırılıyor ama kullanımı biraz zahmetli.

Nasıl Yapılır ?

Öncelikle kapasitesi 1 Gb’den büyük bir USB bellek edinmelisiniz. Bilgisayar‘a gidip USB sürücünüze sağ tıklayarak “Biçimlendir” butonuna tıklayın.Dosya sistemi olarak FAT32’yi seçip Başlat’a ardından Tamam’a tıklayın. Şimdi www.sysresccd.org/Download adresine girip mavi renkli “Sourceforge download” linkine tıklayın. 387 mb lik dosyayı bilgisayarınıza indirin. Daha sonra http://www.sysresccd.org/download/sysresccd-installer-2.0.0.exe adresine tıklayın ve yükleme yardımcısını indirin. İki dosyayıda indirdikten sonra yükleme yardımcısını çalıştırın ve step 1 deki Browse düğmesine basıp indirdiğimiz 387 mblik dosyayı gösterin ve en altta ki “Install on a USB stick…” seçeneğini işaretleyip USB belleğinizi seçin ve Install’a tıklayın. Artık USB belleğinizde kullanıma hazır bir işletim sistemi var.

Nasıl Kullanılır ?

SystemRescueCd’yi kullanmanız gerektğinde bilgisayarı kapatın ve USB belleği bilgisayara takın. Bilgisayarı çalıştırdığınız da size SystemRescueCd’nin hangi sürümünü kullanmak istediğiniz sorulacak 1’i seçin eğer sorulmazsa Boot menüye gelerek önyükleme sürücüsünü USB olarak ayarlayın.Akan yazılar durup komut istemi geldiğinde startx yazıp enter’a basın. Böylece sistemin grafik arayüzlü sürmü açılacak.

Önemli Dosyalara Ulaşmak

Dosyalarnıza erişmek için önce windows sürücülerine bağlanmanız gerekiyor. Ekranda açık bir terminal penceresi olacak oraya fsarchiver probe simple yazıp entera basın.Karşınıza tüm sürücülerin olduğu bir liste gelecek

İsimlerini ve boyutlarını inceleyerek bağlamak istediğiniz sürücünün aygıt adını not alın ( sda 2 gibi bir şey olacak.) Ardından şunu yazın: ntfs-3g -o ro /dev/sda2/mnt/windows  “sda2” yerine kendi sürücünüzün adını yazın.Ayrıca Türkçe klavye tanımladığından “/” yazmak için “.” tuşuna, “i” için de “ı” tuşuna basmanız gerekiyor.Şimdi sol alt köşede ki disk simgesine tıklayıp Accessories > SpaceFm’i seçin. Solda ki listeden /mnt/ Windows klasörüne girdiğiniz de sürücünüzün içeriğini göreceksiniz. İstediğiniz dosyaları bir bulut depolama alanına yükleyebilir ve bir harici diske kopyalayabilirsiniz.

 

Yazar hakkında

Emirhan BÜLBÜL

Yıllardır internetle haşır neşir, bir şeyler üretmeyi seven, müzik ve teknolojiyle arası iyi bir zat-ı muhterem.

Yorum Yap